Het huisvarken

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Het huisvarken, dat tot de evenhoevigen behoort, wordt al sinds 4900 v. Chr. in China gefokt. Uit onderzoek is gebleken, dat er in die tijd in Europa ook al twee gefokte soorten voorkwamen.

De oorsprong van ons huisvarken moet gezocht worden bij het wilde zwijn. Het heeft in de loop van het fokken het donkere borstelkleed verloren en heeft zich ook in andere opzichten anders ontwikkeld. De kop werd korter, maar hoger, de oren werden flaporen en de lange staart met kwast werd een klein naakt krulstaartje. Het gehele lichaam werd dikker, zijn dikke vlees- en vetlaag hebben ervoor gezorgd dat het varken ons meest waardevolle huisdier is geworden. De korte poten van het varken lijken qua bouw veel op die van het rund, het varken loopt ook op zijn teenspitsen. De tweede en de vijfde teen zijn sterk vergroot. Als het varken op een moerassige, losse bodem loopt spreiden de tenen zich uit. De ernaast gelegen kleine tenen raken dan ook de bodem aan. Hierdoor wordt voorkomen dat het varken in de blubber weg zakt.

Varkens voelen zich buiten het prettigst. Hier kunnen ze zich in de modder wentelen. Als ze zijn opgedroogd wrijven ze zich graag tegen boomschors of stukken hout aan. Vroeger dreef men de varkens uit de stal de bossen in. Het zijn echte alleseters. Ze wroeten met hun neus door de bodem om eikels en wortels bloot te leggen. Daarnaast eten ze ook slakken en wormen en zelfs aas. Ze kunnen het voedsel gemakkelijk vinden omdat ze heel goed kunnen ruiken en voelen met het naakte uiteinde van hun snuit. Het gebit van het varken heeft zich aan het afwisselende voedsel aangepast. Boven en onder bevinden zich zes snijtanden, die bijna horizontaal staan en een soort grijptang vormen, hiermee kan het varken zelfs kleine hapjes pakken. Verder naar achteren bevinden zich eerst vier scherphoekige en dan drie stompe kiezen. Het ene deel van het gebit past dus bij de roofdieren, het andere bij de planteneters. Hierdoor kunnen zowel dierlijk als plantaardig voedsel goed worden fijngekauwd. Het huisvarken wordt gevoerd met keukenafval. Verder krijgt het aardappels, mas en melk.