Kamstaartbuidelrat

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Dasyuroides byrnei
 
kamstaartbuidelratDe kamstaartbuidelrat leeft in Northern Territory, South-Australia en Queensland. Hij leeft er in de woestijnen en savannen. Het uieinde van zijn staart is opvallend zwart.

De kamstaartbuidelrat leeft met een kleine groep in een ondergronds hol met meerdere openingen. Ze markeren hun territorium met urine. Hij is 's nachts actief. Hij gaat dan op zoek naar insecten, eieren, vogels, hagedissen en kleine zoogdieren zoals ratten.

De voortplating duurt van mei tot december. Na een draagtijd van 30 tot 32 dagen krijt het vrouwtje 5 tot 8 jongen. Ze heeft 6, soms 7, tepels, dus het komt wel eens voor dat een jong niet overleefd omdat hij niet gezoogd kan worden. Pasgeboren jongen zijn slechts 3 milimeter lang. Na 55 dagen verlaten ze de buidel. Na negen maanden zijn de jongen geslachtsrijp. 

Het mannetje is 14,0 tot 18,0 cm lang, hij heeft een staart van 11,0 tot 14,0 cm en weegt 85 tot 140 gram. Het vrouwtje is 13,5 tot 16,0 cm lang, heeft een staart van 11,0 tot 13,0 cm en ze weegt 70 tot 105 gram.
 
 

Zoogdierenpagina klik hier >>>