De Karabagh

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Karabagh is een goed voorbeeld van een licht rijpaard. Het ras is sterk beļnvloed door de Arabier en door aan de Arabier verwante woestijnpaarden. Met name de Akhal-Teke, waarvan de Karabagh zijn opvallende kleur erfde, is duidelijk in het ras terug te vinden.£
De Karabagh heeft een schofthoogte van ongeveer 1,45 meter. De kleuren zijn vos, bruin of valk, met vrijwel altijd een kenmerkende, metaalachtige glans.
Karabaghs worden op prestatie getest op de renbaan en de beste exemplaren komen van de Akdam-stoeterij. Een gelijkend paard dat in Azerbeidzjan voorkomt, is de Deliboz, die eigenlijk moet worden beschouwd als een zijtak van de Karabagh. Zowel de Kabardin als de Karabagh vertonen de kwaliteiten die een bergpaard moet hebben. Paarden die zijn gefokt voor werk op bergachtig terrein hebben vaak een bepaalde bouw van achterhand en achterbenen, die voor rijpaarden onaanvaardbaar zou zijn : ze zijn koehakkig of sabelbenig, maar dit schijnt voor deze bergrassen noodzakelijk te zijn.

Hoofd
Het hoofd is door het kruisen voor de rasverbetering verfijnd geworden en is goed geplaatst op een gewelfde hals van een goede lengte.

Schouders
De schouders zijn steil. Dit is niet erg voor een bergpaard, maar het komt zijn snelheid niet ten goede.

Benen
De benen zijn slank en hebben lichte botten met kleine gewrichten. De hoeven zijn ijzersterk.