Kaspische pony

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Kaspische pony is misschien wel het fascinerendste oude paardenras. Hij vormt een belangrijke schakel tussen de vroege vormen van Equus en de warmbloedige woestijn- of hoogvlaktepaarden, waaruit de moderne lichte paarden zich hebben ontwikkeld. In vrijwel alle opzichten is hij de incarnatie van paardentype vier wat beschreven is als een ondersoort van het paard van voor het huispaard.
De experts beschreven met een verbazingwekkende nauwkeurigheid een dier dat wij nu kennen als de Kaspische pony, een halve eeuw voordat deze miniatuurpaarden in 1965 langs de kusten van de Kaspische Zee werden ontdekt door de Amerikaanse Louise L. Firouz.

Geschiedenis
De ontdekking van de Kaspische pony, een ras met een zeer lange geschiedenis, was van groot wetenschappelijk en historisch belang voor het onderzoek naar de geschiedenis van het paard. Sinds 1965 is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, waaruit werd geconcludeerd dat de voorlopers van de Kaspische pony de voorouders waren van de Arabier, al is de bewijsvoering hiervoor nog niet rond.
De Kaspische pony is na het przewalskipaard het oudste nog levende paardenras. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat het rechtstreeks afstamt van de paarden uit de Oudheid, onderscheidt dit kleine paard zich van alle andere moderne rassen door een aantal unieke fysieke kenmerken, zoals de afwijkende vorm van het schouderblad, de nogal vreemde structuur van de wandbeenderen in het hoofd, waardoor de schedel een gewelfd aanzien krijgt, en een extra kies in de bovenkaak.

Kenmerken
De moderne Kaspische pony wordt vanwege zijn grootte en ook voor het gemak 'pony' genoemd, maar het is effectief een paard, al is het een dwergvorm, met paarde-eigenschappen en verhoudingen. Zijn hoofd is kort en bedekt met een fijne, dunne huid, waardoor het het droge aanzien krijgt dat gewoonlijk wordt geassocieerd met de Arabier en andere woestijnrassen. Hij heeft een kleine, spits toelopende snuit, wijde neusgaten en grote ogen. De oren zijn erg kort. Er staat beschreven dat de oren niet langer mogen zijn dan elf cm. De hoeven zijn klein en hard en hebben zelfs op de meest steenachtige grond geen behoefte aan hoefijzers. Het lichaam is slank en smal, waardoor de Kaspische pony een ideale rijpony is voor de kinderen, en zijn staart is hoog aangezet, net als bij de Arabier.
De tegenwoordige exemplaren zijn groter dan hun vroege voorouders, hun schofthoogte varieert van 1 m. tot 1,20 m. De meest voorkomende kleuren zijn bruin, schimmel en vos. Soms komen zwart en isabel voor.
Vanwege zijn schuine schouders en de wijze waarop deze zijn verbonden met de schoft, zijn de gangen ruim, vlak en snel, waardoor het paard lijkt te 'zweven'.