Geschiedenis van het paard
'De Merychippus'

 

Paarden pagina - klik hier

 
In het Midden- en Laat Mioceen, 25 tot 20 miljoen jaar geleden, kwam de Merychippus voor : nog niet het prototype van Equus, maar niettemin een zeer belangrijke fase in de ontwikkeling. Merychippus (zie foto) had een schofthoogte van zo'n negentig cm. Hij had nog steeds drie tenen, maar meer en meer droeg de middelste teen het hele gewicht van het dier, terwijl de buitenste tenen verder reduceerden. De hals was langer, waardoor het dier op de bodem kon grazen en zijn kop hoger kon oprichten, wat zijn zich vergrootte. De ogen en de vorm van de kop waren zo veranderd dat het zich rondom ook veel groter was geworden.
Er ontwikkelden zich sterkere tanden met hogere kronen. Het email van de knobbels en de buitenste rand was bedekt met tandcement om de schadelijke effecten van het kauwen op harde grassen op te vangen.
Bovendien veranderde het verdedigingsmechanisme van het dier nog verder door de ontwikkeling van de gevoelige zintuigen, die kenmerkend zijn voor het van nature nerveuze paard van tegenwoordig.
Naast de hoofdrolspelers in het verhaal van de ontwikkeling van het paard zijn er vele acteurs met bijrolletjes, die al gauw weer van het toneel verdwenen, daartoe gedwongen door de onverbiddelijke wet van de natuur van de overleving. Het reusachtige Megahippus heeft waarschijnlijk bestaan tot het eind van het Mioceen, terwijl andere vormen die nog steeds drie tenen hadden, in verschillende ontwikkelingsstadia tot ongeveer zeven miljoen jaar geleden voorkwamen in delen van Europa en AziŽ.
 

klik door naar de Pliohippus >>