De Nederlandse
Warmbloed

 

Paarden pagina - klik hier

 
Nederlandse fokkers gebruikten de Gelderlander en de Groninger, omdat de ene een goede voorhand had en de andere juist erg krachtig  was in de achterhand. Het resulterende nageslacht werd verfijnd, volgens de leerregels van de klassieke warmbloedfokkers, met de hulp van de onmisbare Engelse volbloed. De toevoeging daarvan had paarden met schuinere schouders tot gevolg, die daarom vlakkere, ruimere gangen hadden. Het verlengde de korte, zware hals die van de inheemse Nederlandse rassen was gerfd, en verkortte de lange rug die kenmerkend was voor koetspaarden.
Het gaf een andere belijning aan het kruis en leverde een compacter silhouet op. Bovendien kreeg het paard door de Engelse volbloed vlakkere, vrijere bewegingen en meer snelheid, doorzettingsvermogen en moed.

Het resultaat is een atletisch gebouwd paard met goed rijeigenschappen, rechte, soepele gangen, goede benen en hoeven - dit laatste is meestal een zwak punt bij warmbloeds. De Nederlandse warmbloed heeft een gemiddelde schofthoogte van iets meer dan 1,65 meter en is meestal bruin. Het karakter is gelijkmatig. Het ras blinkt uit in de springsport en verscheidene internationale springpaarden van topklassen, zoals Milton, zoon van de beroemde springhengst Marius, zijn of Nederlandse warmbloeds of kruisingen daarvan.
De Nederlandse paarden hebben ook hun stempel gedrukt op de dressuursport.

Het fokken van paarden in Nederland wordt streng gecontroleerd door het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Deze instantie volgt een rigoreus selectiebeleid, gebaseerd op de beoordeling van de fysieke kenmerken en de prestaties.

Hoofd
Het hoofd is soms gewoon, waaruit de invloed van de Gelderlander blijkt, maar wel mooi droog.
Hals
De hals is licht en heeft een gemiddelde lengte. Hij is niet zo lang en gespierd als die van de Engelse volbloed, maar staat wel in goede verhouding tot de schouder.
Schoft
De schoft is goed gevormd en loopt vloeiend over in de hals.
Achterhand
De achterhand is gespierd en de goed gevormde spronggewrichten staan boven een korte pijp, wat de bewegingen een grotere stuwkracht geeft.
Lichaam
Het lichaam is diep met goed gevormde ribben. De rug is nogal lang, een erfenis van de Gelderlander.