Pindos

 

Paarden pagina - klik hier

 
De gebieden waar traditioneel paarden werden gefokt in het oude Griekenland waren de laaglanden van ThessaliŽ en Epirus. Eeuwenlang is dit het leefgebied geweest van de Pindos (ook bekend als de ThessaloniŽr).
Men is het erover eens dat dit ras rechtstreeks afstamt van de vroegere ThessaloniŽr, die de Griekse dichter Oppianus (ongeveer 211 na Christus) noemde als het paard dat het bekendst was om zijn schoonheid, moed en uithoudingsvermogen, hoewel het ook kan zijn beÔnvloed door lang vergeten stammen als de PeloponesiŽr, de ArcadiŽr en de EpidauriŽr. Tegenwoordig wordt de tredzekere Pindos als lastpony gebruikt in de bergen, bij licht werk op kleine boerderijen en in de bosbouw, maar hij is ook een goede rij- en tuigpony. Pindos-merries worden vaak gebruikt voor het fokken van muildieren. De Pindo's heeft een schofthoogte van ongeveer 1,25 m, is taai en robuust en kan toe met minimale voeding. De staart is hoog aangezet, een aanwijzing voor de aanwezigheid onder zijn voorouders van paardentype vier, maar de achterhand is vaak wat zwak, met een kort dijbeen. De hoeven zijn gewoonlijk smal en hoog; kenmerkend voor paarden uit droge, hete landen, maar ze zijn erg hard en hebben zelden hoefijzers nodig. De Pindos staat bekend om zijn uithoudingsvermogen, maar ook om zijn koppigheid.
De Peneia, uit de provincie Eleia op de Peloponnesos, is verwant aan de vaker voorkomende Pindos. Hij vervult dezelfde taken en is ook taai en goedkoop in het onderhoud. De grootte van het ras varieert nogal : de kleinste exemplaren zijn niet groter dan ťťn meter, terwijl de grootste, misschien als resultaat van selectief fokken en een betere verzorging 1,40 meter groot kunnen worden.