De Rijnlander

 

Paarden pagina - klik hier

 
Het beste Duitse koudbloedpaard was het oude Rijnlandse zware trekpaard, dat grotendeels was gebaseerd op de Belgische Brabander. Het was ooit een populair werkpaard in Rijnland, Westfalen en Saksen, maar met de komst van de moderne landbouwmachines werd het ras overbodig en het is thans in Duitsland niet langer erkend.
Het Rijnlandse stamboek werd echter nooit gesloten en fokkers maakten gebruik van lichtere exemplaren van het oude ras om het warmbloed rijpaard te vormen dat nu Rijnlander heet. In de jaren zeventig waren er fokprogramma's om een herkenbaar type rijpaard te creŽren voor de groeiende vrijetijdsmarkt. Hengsten uit het gebied Hannover-Westfalen werden gepaard met warmbloedmerries met een Engelse volbloed-achtergrond. Trakehners en Hannoverangen uit merries die verwantschap met het oude Rijnlandse ras hadden.
Uit dit mengsel van rassen werden halfbloedhengsten geselecteerd, waaruit de moderne Rijnlander zich ontwikkelde. Het resultaat is een niet erg opvallend, maar aantrekkelijk rijpaard van ongeveer 1,70 meter, vaak vos, dat zeer geschikt is voor de gemiddelde ruiter.
De vroege exemplaren hadden te lichte botten, maar die fout is nu verdwenen. De fokkers concentreerden zich op het verbeteren van de bouw en het tot stand brengen van de elastische, regelmatige gangen waar de Duitse rassen vooral bekend om zijn. Zoals altijd werd er veel aandacht besteed aan een gelijkmatig karakter. De moderne Rijnlander heeft nog lang niet dezelfde klasse als de bekendere Hannoveraan en Holsteiner, maar het is een bruikbaar rijpaard, zonder veel pretenties.

Hoofd
Het hoofd is gewoon, met een vriendelijke uitdrukking. De hals is sterk, maar wat zwaar en kort.

Schouders
De sterke schouders zijn die van een goed rijpaardtype, maar iets te zwaar en te kort. Het lichaam is diep.

Hoeven
De hoeven zijn goed van vorm, maar lijken wat klein en nauw in verhouding tot het grote lichaam.