Rode hond

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Rode honden, ook wel Aziatische wilde honden genoemd, zijn sociale dieren die in roedels leven. Met elkaar gaan ze op jacht en brengen ze hun jongen groot. Het zijn echter schuwe dieren die mensen vermijden.

De rode hond is een succesvolle en vasthoudende jager. Hij jaagt in roedels en kan dieren ter grote van een buffel buitmaken door hen net zolang achterna te jagen tot ze zijn uitgeput.

Hoewel de rode hond een voorkeur heeft voor bergachtige bosgebieden, kan hij ook in streken overleven waar geen bossen groeien, zoals bijvoorbeeld op de hoogvlakten van Tibet. Hij kan zowel ijzige kou als tropische hitte verdragen. De rode hond heeft een voorkeur voor grote hoefdieren. Enkele dieren van de roedel leiden het prooidier af door hem in de kop of neus te bijten, terwijl de anderen hem aanvallen. Nadat de prooi gedood is, wordt hij door de hele roedel onmiddellijk verslonden. Tijdens de paartijd maakt het vrouwtje een nest in een hol, die vaak met andere vrouwtjes gedeeld wordt. Wanneer het vrouwtje paringsbereid is, achtervolgt ze het mannetje  hardnekkig, waarbij ze kermende geluiden laat horen, tot de paring plaatsvindt. De welpen worden ongeveer 60 dagen later geboren. Na verloop van een maand verlaten de schuwe jongen af en toe hun moeder. Zes weken later zijn de jongen reeds zelfstandig.

De Aziatische rode hond is een zeldzame diersoort met een 'vriendelijk karakter'. Er leven naar schatting nog slechts 5000 exemplaren in het wild. Ook in dierentuinen leeft maar een kleine populatie. De hond eet kleine prooidieren zoals veldmuizen maar ook plantaardig voedsel. Het uiterlijk van het dier heeft veel overeenkomsten met die van een vos: een spitse snuit en grote spitste oren die omhoog staan. De vacht is lichtbruin van kleur en vertoont een witte bles op de borst. De wilde honden leven voornamelijk in Oost- en Centraal-Azië. Ze kunnen zeer extreme temperaturen verdragen, van het koude klimaat in de Himalaya tot het warme vochtige klimaat in het zuiden van Azië.

► Volgens een legende spuit de rode hond zijn prooien urine in de ogen, zodat ze voor enige tijd blind zijn.

► In Moskou lukte het een rode hondmannetje uit zijn verblijf te ontsnappen, door met één sprong een barrière van meerdere, tot wel 6 meter brede grachten en muren van 2 meter hoogte te overwinnen.

► Eén van de geluiden die de rode hond voortbrengt, is een soort gefluit, dat men imiteren kan. Indiase jagers doen het geluid na om het dier naderbij te lokken.