De Selle Franšais

 

Paarden pagina - klik hier

 
De ontwikkeling van de hedendaagse Selle Franšais begon vroeg in de negentiende eeuw in delen van NormandiŰ waar veel paarden werden gefokt. Plaatselijke, nogal gewone Normandische merries kruiste men met ge´mporteerde Engelse volbloeds, Engelse halfbloedhengsten en enkele zeer belangrijke Norfolk Roadster-lijnen. In die tijd zullen de Engelse halfbloedhengsten ook wel een uitgesproken Norfolk Roadster-achtergrond en -type gehad hebben.
De zeer kundige Normandische fokkers brachten al gauw duidelijk herkenbare typen voort, die beantwoorden aan de eisen van die tijd. Ze vormden twee kruisingen : de eerste, de Anglo-NormandiŰr, kon worden onderverdeeld in twee aparte typen, een trekpaard en een rijpaard; de tweede was een snel tuigpaard, gefokt vanwege de grote belangstelling voor draverijen. Het tuigpaard maakte zich geleidelijk los van de anderen en werd de Franse draver. Het levendige Anglo-Normandische rijpaard was het prototype van de Selle Franšais.

De meeste van deze paarden zijn vossen en hebben een stokmaat van 1,65 meter en hoger. Tot in de jaren tachtig was het ras officieel onderverdeeld in vijf categorieŰn. Er waren drie middelzware paarden en twee zware paarden. Tegenwoordig is het ras verdeeld in enerzijds het lichtere renpaard en anderzijds het springpaard, al is het verschil veel minder duidelijk.

Achterhand
De achterhand is breed en doet meer aan de Franse draver dan aan de Engelse volbloed denken. De bouw is ideaal voor een springpaard.
Spronggewrichten
Uit de sterke spronggewrichten blijkt het grote springvermogen.
Lichaam
Het paard heeft een goed geproportioneerde middelhand met ronde ribben en voldoende diepte om ruimte te bieden aan de longen.
Schouders
De schouders zijn krachtig, maar niet schuin genoeg voor een groot galoppeervermogen.