De Shagya Arabier

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Shagya Arabier ontstond in Babolna. Hij wordt nu, behalve in Hongarije, ook gefokt in TsjechiŽ, Oostenrijk, RoemeniŽ, voormalig JoegoslaviŽ en Duitsland.
De stamvader was de hengst Shagya, een Arabier van die Kehilan/Siglavy-bloedlijn, die in 1830 in SyriŽ was geboren. In 1836 werd hij voor Babolna gekocht, samen met zeven andere hengsten en vijf merries. Shagya was groot voor een Arabier (1,58 meter), en naar men zegt had hij een opvallende en ongebruikelijke roomkleur.
Hij bleef tot 1842 in Babolna en verwekte een aantal succelvolle zonen, die de voortzetting van de Shagya-lijn zeker stelden. Hun directe afstammelingen staan nu in stoeterijen in heel Europa, maar ook nog in Babolna.
De Shagya Arabier vertoont alle eigenschappen van de volbloed Arabier en soms zelfs meer kwaliteit en type dan de moderne Arabische volbloed. Hij is zelden kleiner van anderhalve meter, heeft zwaardere botten en een krachtiger bouw dan de modieuze Arabieren van tegenwoordig. Het is een echt gebruikspaard, zowel onder het zadel als in het tuig.
Vroeger was de Shagya het paard van de Hongaarse huzaren, het ideaal van de lichte ruiter, en  was het als zodanig een snel en hard cavaleriepaard met veel uithoudingsvermogen.