de Skyros

 

Paarden pagina - klik hier

 
Op het eiland Skyros leven al eeuwenlang pony's, maar het is niet bekend hoe ze daar zijn gekomen. Ooit leefden de pony's in het wild in de bergen en werden ze bijeengedreven om te helpen bij het dorsen van het koren. De tegenwoordige pony, die de fokkers op Skyros als paard aangeduid willen zien, werkt nog altijd op het land, maar wordt ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals rijden.
De proporties van de Skyros zijn paardachtig en het ras lijkt op de paarden die we kennen van de beelden en friezen van het oude Griekenland. Daarom is een samenhang met het oude Thessalonische paard niet uitgesloten. Deze theorie veronderstelt een oorsprong bij paardentype vier, terwijl de vacht en het gehele aanzien een sterke overeenkomst vertonen met de oudere tarpan.
De Skyros staat bekend om zijn goedmoedigheid en springvermogen. Andere eigenschappen zijn zijn uithoudingsvermogen en vermogen om zware lasten te dragen. Hij heeft echter steile schouders en een zwakke achterhand en is meestal koehakkig. De vacht vertoont vaak een aalstreep en zebrastrepen op de benen, wat wijst op 'primitieve' voorouders, en de hoeven zijn zwart.
De schofthoogte is 1,10 meter, maar door zorgvuldig fokken kunnen pony's van 1,20 meter en hoger worden verkregen.
 

Paarden pagina - klik hier