De Sorraia en de Garrano

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Sorraia en de nauw verwante Garrano uit het Iberisch Schiereiland worden beschouwd als inheemse rassen en waarschijnlijk waren hun voorouders duizenden jaren geleden de eerste in Europa gedomesticeerde paarden. Ze droegen beide bij aan de ontwikkeling van het Spaanse paard, dat later, vanaf de zestiende eeuw, grote invloed zou hebben op de paardenrassen in Europa en Amerika. Hieruit blijkt het belang van dit oeroude ras.
Beide rassen stammen van dezelfde oervoorouders, die voornamelijk uit tarpans hebben bestaan, met mogelijk een enkele przewalskipaard. Ten tijde van hun domesticatie leefden de inheemse paarden verspreid over het hele gebied en concentreerden ze zich in groepen in gebieden waar water, vegetatie en gematigde weersomstandigheden te vinden waren.

De moderne Sorraia heeft een schofthoogte tot 1,40 meter en is eigenlijk een miniatuur Spaans paard, zoals de AndalusiŽr of de Lusitano. Evenals zijn voorouders is hij bestand tegen hitte en koude, en kan hij leven op arme grond met weinig voer. De wildkleur zwart komt nog veel voor, samen met een wildkleur bruin en valk. Donkere onderbenen en een donker hoofd, een aalstreep over de rug en zebrastrepen op de benen zijn niet ongebruikelijk bij dit ras. Manen en staart zijn zwart en de lange oren, die hoog op het hoofd staan, hebben zwarte puntjes.
Eeuwenlang werd de Sorraia gebruikt door de plaatselijke 'cowboys' voor allerlei werk op het land. Toen landbouwmachines het werk overnamen, degenereerde het ras. Het werd behouden door de inspanningen van Dr. Ruy d' Andrade en zijn zoon Fernando. Zij hielden een kleine kudde Sorraia's op natuurlijke wijze, waardoor het ras werd behouden en verbeterd.

Hals
De sterke hals is echt Spaans van bouw.

Benen
De korte benen dragen een stevig lichaam dat diep en compact is.

Achterhand
De Sorraia heeft een aflopend kruis en de staart is laag aangezet.