Kaapse springhaas

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Deze familie bestaat slechts uit één soort, de springhaas, die voorkomt op de zanderige grasvlaktes van Oost- en Zuid-Afrika. Met zijn lange achterpoten lijkt hij wel wat op een kleine kangoeroe. Hij springt ook op dezelfde manier, met twee voeten tegelijk, en kan dan wel 3meter ver springen.

De springhaas leeft ondergronds in een hol dat hij zelf graaft in het losse zand. Hij graaft ongeveer 80cm diep, maar de ondergrondse tunnel kan wel 45meter lang zijn. In tegenstelling tot andere eekhoornachtige knaagdieren maakt hij geen nestkamer. Het hol heeft veel openingen en ontsnappingsroutes om aan slangen en mangoesten te ontkomen.
 

VOEDSEL:
’s Nachts komen de springhazen uit hun holen tevoorschijn om te grazen. Ze blijven over het algemeen dicht bij hun holen, vooral bij een heldere maan omdat ze dan kwetsbaarder zijn. Hoewel ze ondergronds alleen leven en hun hol hooguit delen met de jongen, grazen ze vaak in groepen, waarschijnlijk om elkaar te beschermen.
Het paren kan het hele jaar door plaatsvinden. De wijfjes kunnen drie keer per jaar jongen krijgen, meestal één jong per keer na een draagtijd van ongeveer elf weken. Na de geboorte wegen de behaarde jongen circa 300g (een volwassen dier weegt 3-4kg) en omdat ze al kunnen zien, zijn de jongen ook meteen actief. Een jong blijft zes tot zeven weken bij zijn moeder, die het voedt met haar melk. Daarna komt het boven de grond en begint het te grazen.