De Trakehner

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De Trakehner is een warmbloed afkomstig uit Oost-Pruisen, dat nu tot het Poolse grondgebied behoort. Het ras is ontstaan uit Engelse en Oosterse kruisingen van onder andere Schweiken en Volbloeden. Het ras bezit een hoog Volbloedgehalte, wat bijdraagt tot zijn edele voorkomen. Het is een uitstekend wedstrijdpaard met heel oude papieren. Ridders van de Duitse Orde lijfden in de dertiende eeuw de provincie Trakehnen in en vestigden daar stoeterijen. Hier gingen ze fokken met de inheemse Schweiken, nogal bijzondere pony's met een taaie en geharde aard, die afstamden van de Konik. Deze Konik was op zijn beurt weer een directe afstammeling van de Tarpan. Aan dit primitieve, wilde paardenras ontleent de Trakehner zijn grote vitaliteit en uithoudingsvermogen.

In 1732 richtte Friedrich Wilhelm I van Pruisen de koninklijke Trakehnerstoeterij op. Deze stoeterij werd de oorsprong van hengsten in heel Pruisen. Ze verkregen al gauw grote roem als elegante koetspaarden. Gedurende de achttiende eeuw kwam bij het fokken steeds meer nadruk te liggen op de militaire kwaliteiten van de paarden. Vervolgens werden Engelse en Arabische Volbloeden ingezet voor het opheffen van de tekortkomingen in de bouw en het temperament. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog traden vooral Volbloeden op als dekhengst bij het fokken van Trakehners. De grootste invloed had Perfectionist, een zoon van Persimmon, die de Engelse Derby en de Prijs van St. Léger in 1896 had gewonnen. De beste zoon van Perfectionist was de Tempelhüter, die de stamvader werd van een krachtige bloedlijn die als basis wordt erkend van de huidige Trakehner.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de Trakehners het zwaar te verduren. Van de 25.000 Trakehners werden een groot aantal dwars door Europa gedreven om te vermijden dat ze in Russische handen kwamen. Hierbij moesten ze 1450 km lopen. Slechts 1200 Trakehners bleven over om het ras in het toenmalige West-Duitsland voort te kunnen zetten. 

Bij de Trakehner komen alle effen kleuren voor. Dankzij de invloed van de Volbloed heeft de Trakehner een moedig en levendig karakter. Het is een leergierig en actief paard dat doorgaans goedgehumeurd is. Zijn atletische, harmonische bouw en zeer vrije bewegingen in alle gangen zijn typerend voor de Trakehner.

De Trakehner heeft een elandgewei als traditioneel brandmerk op de achterhand. Ook in het hoofdgestel van dit Oostpruisische paard komt deze afbeelding vaak voor. Trakehners zijn veelzijdig paarden die vooral worden ingezet op sportief gebied. In het Olympisch team van 1936 te Berlijn veroverden Trakehners alle medailles. Ze nemen een belangrijke positie in de dressuur, concoursen, de steeple-chase en de crosscountry in.

Aan de Volbloed dankt de Trakehner zijn voortreffelijke, harmonische en atletische lichaamsbouw. Hij heeft een edel hoofd met verfijnde trekken en sprekende ogen, die niet te dicht bij elkaar staan. De oren staan alert en wijzen altijd naar voren. De elegante, rechte hals heeft een behoorlijke lengte en sluit aan op de goed gevormde schouders met hoge schoft. De achterhand is vrij plat. De benen en de gewrichten zijn sterk en goedgebouwd. De Trakehner staat niet erg hoog boven de grond door de korte benen en pijpen. De hoeven zijn opvallend goedgebouwd en hard. De stokmaat van de Trakehner ligt tussen de 1,60 en 1,75 m. en bedraagt gemiddeld 1,65 m.