Vliegende hond

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De vliegende hond behoort tot de familie van de vleermuizen, hij komt voor in AustraliŽ, Afrika en in het zuiden van AziŽ. Er bestaan ongeveer 130 soorten. Hij lijkt weliswaar op een vleermuis maar door zijn kop met de grote ogen lijkt hij eerder op een hond- of een vos.

Gemiddeld genomen zijn deze dieren wezenlijk groter dan kleine vleermuizen. Er zijn echter enkele soorten die kleiner zijn. De spanwijdte van hun vlieghuid schommelt, afhankelijk van de soort, tussen de 24 en de 180 cm. Overdag treft men ze aan in bomen in bosachtige gebieden. Ze hangen dikwijls in grote groepen aan de takken en slapen. Daarbij hebben ze hun kop en hun lichaam omhuld met hun vleugels. Net zoals alle andere vleermuizen zijn ze 's nachts actief, ze gaan dan samen op zoek naar vruchten. Met hun goede speurneus sporen ze de rijpe vruchten op. Soms strijken ze ook op bananen- en mangoplantages neer en doen ze zich daar te goed aan de vruchten. Kleinere soorten eten nectar en stuifmeel en zelfs bloemblaadjes.

Andere soorten, de Langtong-vleermuizen, hebben een bijzonder lange tong, waarmee ze tot binnen in de bloemenkelken kunnen komen. Eenmaal per jaar brengen de vrouwtjes 1-2 jongen ter wereld. Deze houden zich aan de borst van de moeder vast en ze worden gedurende een lange periode door de vrouwtjes meegedragen.

De grootste soort is de kalong of vliegende vos. Hij wordt tot 1,50 meter lang en komt voor op Java en Sumatra. Zijn rug en zijn vlieghuid zijn bruinzwart van kleur, de buik, hals en de kop zijn roodachtig. Kalongs houden van vijgen en mangoís. Ze kunnen grote schade aanrichten op fruitplantages als ze in groepen van honderd of zelfs duizend dieren op een plantage neerstrijken.