De Welsh pony

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De Welsh heeft een bijzonder edele uitstraling, met een klein hoofd en wijde neusgaten. Ook de hoge staart duidt op Arabische invloed. De rug is kort en rond; het kruis is fraai gevormd. Het beenwerk is hard en fijn. De voorbenen zijn ver naar voren geplaatst, omdat her opperarmbeen rechtop staat.

De Welsh is een populaire rijpony voor kinderen, maar wordt ook voor de jacht, in het tuig en als showpony gebruikt.

Het stamboek onderscheidt naar grootte verschillende groepen Welsh-pony's, die verdeeld zijn in secties (A, B, K en D) De kerm van de Welsh-pony's wordt gevormd door de kleine sectie A-pony's. De stokmaat van deze dieren ligt om en nabij de 1,18 meter. Deze Welsh Mountain-pony vormt het basisfokmateriaal voor de andere secties.
De pony's die behoren tot de secties B en K zijn typische rijpony's. De B-pony's hebben een stokmaat tussen de 1,18 en 1,34 meter. Ze lijken qua uiterlijk en eigenschappen sterk op de A-pony's maar zijn speciaal gefokt als rijpony's voor kinderen.
Een leuke anekdote is dat de B-pony's een echte volbloedhengst tot hun voorvaderen mogen rekenen. Dit was de volbloed Merlin, die in de 18e eeuw rondliep in hun gebied. De streekbewoners noemen B-pony's nog altijd 'Merlins'. Pony's uit sectie K hebben "vreemd" bloed. Vooral Arabisch bloed wordt gebruikt om de gewenste rij-eigenschappen te verkrijgen. De dieren zijn ook zeer geliefd als tuigpony. Tot de sectie D behoren de Welsh Cob-pony's. Dit type is ontstaan door de kruising met grotere paarden. Aan het begin van de 20e eeuw werden de Cobs vooral als last- en rijpony gebruikt. Door kruisingen met volbloeds ziijn er echter onder dit type ook goede jacht- en wedstrijdpaarden te vinden.

Herkomst
Wales, Groot Brittanie. In de Verenigde Staten wordt de  Amerikaanse Welsh-pony gefokt.

Stokmaat
De Welsh Mountain-pony (sectie A) heeft een stokmaat van niet meer dan 1,20 m. De secites B en K hebben een stokmaat van ten hoogste 1,34 m.

Kleur
Welsh-pony's zijn er in de kleuren  schimmel,bruin en
vos. Bonte pony's worden niet erkend.

Karakter
De Welsh is intelligent, leergierig en heeft een groot
uithoudingsvermogen.