zeboe of bultrund

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
zeboe of bultrund, de soort Bos indicus van de Runderen. Het is een huisrund dat oorspronkelijk ontstaan is in Voor-IndiŽ en nu verspreid is over een deel van de tropen, vooral in Zuid-AziŽ, maar ook o.a. in zuidelijk Noord-Amerika en in Zuid-Afrika, terwijl zeboebloed in talrijke subtropische en tropische runderrassen ingekruist is.

Wilde zeboes zijn niet bekend. Waarschijnlijk is de zeboe geen eigen soort, maar net als de West-Europese runderen een directe afstammeling van de oeros. Het uiterlijk is zeer variabel, de kleur is veelal grijsachtig; de huid is kort behaard en zowel een door werveluitsteeksels gesteunde nekbult als een kossem (huidplooi aan de keel) is normaliter aanwezig.

Van de talrijke rassen zijn de Brahmanenzeboes, de Goedzjeratzeboes en de Nellorezeboes de grootste (schouderhoogte ca. 180 cm); dwergrassen (schouderhoogte ca. 90 cm) zijn o.a. bekend van Sri Lanka. De heilige runderen van India, die zich vrij door de steden en het verkeer kunnen bewegen, zijn gewoonlijk zilvergrijze zeboes. Dit rund is bijzonder aangepast aan hete en vochtige (en in bepaalde omstandigheden ook droge) klimaten. Het dier wordt vnl. als trekdier gebruikt, hoewel o.a. ook de melk (geringe opbrengst) en de uitwerpselen (brandstof) benut worden.