DE ZWARTE RAT
(RATTUS RATTUS)

 

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Algemeen
Zwarte ratten waren ooit de meest voorkomende rattensoort in Europa, maar zijn nu grotendeels verdwenen. Alleen in havengebieden en sommige "bio-industriŽle" gebieden komt de zwarte rat nog voor. De zwarte rat was in de middeleeuwen de medeveroorzaker van de zwarte pest die door de rattenvlo op de mens werd overgebracht. Waarschijnlijk is de zwarte rat afkomstig uit Zuidoost-AziŽ. Zwarte ratten zijn alleseters en prefereren, anders dan de bruine rat, een droge leefomgeving. Ze leven dan in de regel ook hoog en droog. Dit gaat ze prima af omdat ze met hun slanke lichaam en een lange staart uitstekende klimmers en evenwichtskunstenaars zijn
Schade
Ook zwarte ratten hebben tanden die continu doorgroeien, ze moeten dus wel knagen en veroorzaken hierdoor veel schade aan materialen. Omdat zwarte ratten veelal buiten het bereik van mensen leven, blijft veel van deze schade onopgemerkt totdat het te laat is. Zoals reeds opgemerkt zijn zwarte ratten vaak dragers van ziektes die ze op de mens kunnen overbrengen. Maar ook kunnen kadavers van dode ratten, uitwerp-selen, urine en bijvoorbeeld haren, levensmiddelen en watervoorraden van mensen besmetten. Er moet niet vergeten worden dat de zwarte rat in Europa een plaagdier genoemd wordt vanwege de overlast die hij veroorzaakt en de gezondheidsrisico's. In de tropen is de zwarte rat gewoon een van de vele boombewoners.
Wering en bestrijding
Dat zwart ratten nu grotendeels verdwenen zijn heeft met name te maken met een verbeterde hygiŽne en het verdwijnen van veel schuilplaatsen. Dat is ook maar goed, want zwarte ratten zijn moeilijk te bestrijden en te weren. Ze leven meestal buiten het bereik van mensen en kunnen uitstekend klimmen, springen en balanceren. Lokaas moet naar de zwarte rat toegebracht worden en dat is niet eenvoudig, ze leven hoog, zijn erg kieskeurig en bovendien argwanend voor nieuwe dingen. De bestrijding van zwarte ratten is dus vakwerk waarbij gezocht moet worden naar de juiste verhouding tussen bestrijden en weren.